Kerstinspiratie!
Zoals ik vorige week al beloofde; tijd voor inspiratie voor kerst! Ik trap uiteraard af met een voorgerecht.. een makkelijk gerechtje wat goed voor te bereiden is. Maak bijvoorbeeld het deeg en de uienchutney de dag van te voren en dan is het op de kerstdag zelf een ‘piece of galette’ 😉
Ben je op zoek naar nog meer voorgerecht inspiratie? Bekijk dan ook dit gerechtje met glutenvrije ravioli of deze met biet, pastinaak en eend!
De komende weken zal ik natuurlijk ook een hoofdgerecht en nagerecht delen, die heel goed passen bij dit voorgerecht.. stay tuned dus!
Dit heb je nodig
voor 8 personen
voor het deeg
- 170 gr speltmeel
- 55 gr boekweitmeel
- 100 gr boter (koud, in blokjes)
- 2 tl appelcider azijn
- snuf zout
- 60 ml koud water
voor de vulling
- 500 gr rode uien
- 6 el balsamicoazijn
- 2 el rietsuiker
- 2 tenen knoflook
- 100 gr zachte geitenkaas
- handjevol walnoten
- 100 gerookte eendenborstfilet (gesneden)
- 1 ei
- 75 gr rucola
- Olie
- Peper en zout
Bereiding
- Maak het deeg door alle ingrediënten in de foodprocessor te mengen. Vorm tot een bal, duw plat en pak in met huishoudfolie. Laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de rode uien chutney. Snijd hiervoor de uien in dunnen ringen en de knoflook fijn.
- Laat wat boter smelten in een flinke koekenpan en laat de uien zo’n 30 minuten op laag vuur zacht worden.
- Voeg de knoflook toe en bak een paar minuten mee. Blus af met 5 el balsamicoazijn en voeg de rietsuiker toe.
- Breng op smaak met peper en zout en laat het geheel inkoken tot het een zachte en stroperige chutney is. Laat volledig afkoelen.
- Snijd de geitenkaas in plakjes en verwijder de vetrandjes van de eendenborstfilet. Snijd de walnoten grof.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Verdeel het deeg in achten en rol uit tot lapjes van ongeveer 15 cm doorsnede. Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Verdeel de uienchutney, plakjes geitenkaas en grof gesneden walnoten over het deeg, maar laat een paar centimeter vrij aan de rand. Vouw de randen over de vulling, klop het ei los en bestrijk de randen ermee.
- Bak de galettes in zo’n 20-25 minuten gaar in het midden van de oven.
- Meng 1 el balsamicoazijn met 3 el olie en wat peper en zout. Dresseer de rucola hiermee.
- Leg de galettes voorzichtig op een bordje en maak af met wat van de rucola en plakjes eendenborstfilet.
Heb jij deze galettes gemaakt? Maak er een foto van en gebruik de #panasonicexperiencefresh en #cookedbyrenske of stuur me een berichtje, vind ik heel leuk om te zien!
Volgende week ben ik weer terug met het hoofdgerecht, tot dan!
Liefs! RenskeÂ
Een gedachte over “Kerstmenu voorgerecht; Mini galettes met rode uien chutney, geitenkaas en gerookte eendenborstfilet”