Recepten, Taarten & Koekjes

Naked lemon poppyseed cake met bosbessen en lemon curd en ik heb iets gewonnen!

Samen fotograferen…

Deze taart.. ow jongens zó lekker! Ik bakte hem omdat ik weer een keer een dagje samen aan de slag ging met een andere foodfotograaf; Kamile Kaveckaite. Ik ontmoette deze, van origine Litouwse, dame tijdens de Gathering & Styling in februari (zie hier de blog die ik daarover schreef!).

Pas toen we weer thuis waren (ja… ik had het blijkbaar te druk met fotograferen tijdens het event.. oops!) kwam ik erachter dat zij ook in Den Haag woont. Nadat we een keer koffie hadden gedronken was het duidelijk dat we gewoon een keer samen aan de slag moesten!

We spraken de dag voor mijn verjaardag af, dus de keuze om taart te bakken was al snel gemaakt! 

#onlyonepomegranate

Naast de taart gingen we ook aan de slag voor de #onlyonepomegranate challenge van Lucie Beck. Lucie doet elke maand een nieuwe challenge en daarmee daagt ze iedereen uit om eens buiten de box te denken. Ik houd ervan! Ze kiest altijd 3 winnaars uit en sinds kort kun je ook echt wat winnen; een vinyl backdrop uit haar webshop!

Nu doe ik niet mee om te winnen maar om te leren, maar stiekem ben ik toch wel apetrots dat ik deze keer gewonnen heb! Met onderstaande foto 🙂 Het leek me zo tof om de beweging in de foto vast te leggen en dat dat gelukt is (na een paar pogingen, dat wel) ben ik zo blij mee! Ik denk dat deze foto een mooi plekje gaat krijgen in de keuken.

Door naar het recept van de naked lemon poppyseed cake!
Voor de basis van dit recept ben ik geïnspireerd door uit Pauline’s keuken, de techniek voor de botercreme vond ik op de website van Laura’s Bakery.

Dit heb je nodig

voor de basis

 • 190 gr zachte boter
 • 400 gr suiker
 • 525 gr bloem
 • 40 gr maanzaad
 • 1,5 el bakpoeder
 • Rasp van 2 citroenen
 • 400 ml volle melk
 • Snuf zout
 • 6 eiwitten

voor de botercreme

 • 45 gr bloem
 • 240 ml melk
 • 200 gr boter
 • 200 gr poedersuiker
 • 1 tl vanille extract

Overig

 • 300 gr bosbessen 
 • 6 el lemon curd

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed twee taartvormen van 20 cm met bakpapier. 
 • Klop de boter met de suiker, maanzaad en de rasp van de citroenen luchtig. 
 • Voeg beetje bij beetje de melk toe tot het helemaal opgenomen is. 
 • Meng de bloem, zout en bakpoeder door elkaar en voeg in etappes toe aan het mengsel, tot het een glad beslag is.
 • Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het beslag tot het goed gemengd is.
 • Verdeel het beslag over de twee taartvormen en bak in ongeveer 50-55 minuten gaar. Laat de taarten volledig afkoelen op een rooster.
 • Maak ondertussen de botercreme. Doe de melk in een steelpannetje en zeef de bloem erin en roer tot het klontvrij is. Zet op een laag vuurtje en breng al roerend aan de kook. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten koken, terwijl je blijft roeren, tot het ingedikt is.
 • Doe in een kom, dek af en laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Klop de boter luchtig, tot het wat wittig van kleur wordt. Voeg dan in etappes de poedersuiker toe en klop als laatste het afgekoelde meelmengsel en het vanille extract erdoor. 
 • Klop het zo’n 5 minuten door tot het een luchtige creme is. 
 • Doe in twee spuitzakken en leg ongeveer 15 minuten in de koelkast om nog even op te stijven.
 • Snijd de afgekoelde taarten doormidden
 • Leg één van de twee taarten op een bord of plank waar je makkelijk op kan werken. 
 • Bestrijk de eerste laag met een laagje lemon curd en botercrème en verdeel er over de gehele oppervlakte bosbessen over. 
 • Doe over de bosbessen ook nog een dun laagje botercrème en smeer voorzichtig uit. Herhaal met de tweede laag en derde laag.
 • Leg de vierde laag op de taart en verdeel de overgebleven botercrème over de bovenkant. Smeer uit over de hele taart. Maak de taart af met nog wat bosbessen en eventueel bloemen ter decoratie.

De lemon curd van Bonne Mamam die ik in dit recept gebruik heb ik #gekregen in de Foodybox Kerst afgelopen December via Kroon op het Werk.

Heb jij deze taart ook gemaakt? Maak er een foto van en deel hem met de #cookedbyrenske op Facebook of IG, of stuur me even een pb! Vind ik heel leuk om te zien!

Wij gaan er volgende week even 2 weken tussenuit. Nog lekker even op vakantie buiten de schoolvakanties voor Sep 5 wordt! We gaan naar Portugal, naar deze fantastische plek. (volg me vooral op IG om alvast een beetje mee te kijken!) Zodra we terug zijn schrijf ik er vast een blog over, tot snel!

Liefs! Renske

Een gedachte over “Naked lemon poppyseed cake met bosbessen en lemon curd en ik heb iets gewonnen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *