Lunch, Recepten, Voorgerechten

Wildavond; voorgerecht met eend en pastinaak

Wildavond; voorgerecht met eend en pastinaak || cookedbyrenske

‘Wildavond? Ga je dan wild op tafel staan dansen ofzo?’
Dat is een vraag die ik regelmatig krijg als ik vertel over onze jaarlijkse wildavond met de familie. Nee dus 😉 we eten wild in de zin van hert, konijn, eend of fazant.
De herfst is hét jachtseizoen bij uitstek en daar genieten wij als familie van! Gisteravond was het zover!

Wildavond? Ga je dan wild op tafel staan dansen ofzo?

De familie Waser is echt een liefhebber van lekker eten, mijn oma, tantes en vader houden allemaal van koken en/of bakken.. één van mijn tantes, Bernadet, is onlangs zelfs de koffie/thee hoek Thee met… begonnen in de conceptstore Kersvers in Gouda.
Neem vooral een kijkje op de website want ze verzorgt ook high tea’s op maat!

Jarenlang organiseerde mijn oma de traditionele wildavond, dan stond ze dagen van te voren al dingen voor te bereiden. Sinds een paar jaar hebben mijn oom en tante het grootste gedeelte van de voorbereiding overgenomen, want oma wordt wat ouder (dat wil ze eigenlijk helemaal niet horen :)) en daarnaast is het huis van mijn opa en oma niet meer geschikt voor een groep van 25 man sinds ze verhuisd zijn.

We startten altijd met verschillend soorten wild paté als voorgerecht.. heel lekker!
Maar het leek me wel leuk om eens wat anders te doen. Dus vroeg ik aan oma of ik een voorgerecht mocht verzinnen.. en dat leek haar wel een leuk en lekker idee 🙂

Zo gezegd zo gedaan.. het is een heerlijk gerechtje geworden dat makkelijk voor te bereiden en niet eens zo ingewikkeld is.

Ik heb hem uitgetest tijdens een dagje fotograferen en stylen samen met Lucie van mylucie.com (binnenkort meer foto’s en een uitgebreide blog van die dag) en lekker dat ie was!

Tijdens de wildavond maakte ik het voorgerecht met gerookte eendenborstfilet, maar omdat dat ten tijde van de shoot nog niet te verkrijgen was gebruikte ik gewone eendenborstfilet. Met de gerookte eendenborstfilet maak je het jezelf nog makkelijker omdat die kant en klaar is 🙂 tipje dus! Mocht je de gerookte eendenborstfilet gebruiken, verwijder dan het vetrandje van de plakjes en bak die voor nog een lekker krokantje op het bord.

Dit voorgerecht kan trouwens heel goed als kerstvoorgerecht en past ook in het kerstmenu wat binnenkort online komt (afgelopen donderdag kwam daar het voorgerecht al van online, voeg daar dit gerechtje aan toe en je hebt zelfs een viergangen diner!).

Wildavond; voorgerecht met eend en pastinaak || behind the scenes || cookedbyrenske

Dit heb je nodig
voor 4 personen
2 eendenborstfilets
1 rauwe biet
een zakje gemengde slag (bijv rode jonge bladsla, snijbiet)

voor de pastinaakcreme
1 pastinaak
knoflook
3-4 el creme fraiche

voor de ingelegde pastinaak
50 ml appelciderazijn
50 ml water
10 gr suiker
1 laurierblad
1 steranijs
2 kruidnagels
5 peperkorrels
zout

voor de pastinaakchips
1 pastinaak
olijfolie
zout

voor de vinaigrette
2 el van het sap van de ingelegde pastinaak
1 tl hazelnootolie
olijfolie extra vierge
1 el honing
peper en zout

Bereiding
1. Begin met het voorbereiden van de pastinaakcreme. Warm de oven voor op 180 graden. Was de pastinaak goed. Pak de pastinaak (met schil) en de knoflook in aluminiumfolie en bak 60 minuten. Laat helemaal afkoelen.

2. Haal de eendenborstfilets ongeveer 45 minuten voor bakken uit de koelkast.

3. Maak ondertussen de ingelegde pastinaak.

Doe alle ingrediënten (behalve de pastinaak) in een klein pannetje en breng aan de kook.
Laat koken tot de suiker opgelost is.

Schil de pastinaak met een dunschiller en maak dan met een mandoline flinterdunne schijfjes. Zet het vuur uit en doe de schijfjes in de pan. Laat afkoelen.

4. Door naar het maken van de bieten en pastinaakchips. Zet de oven op 200 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Was de biet heel goed en schil de pastinaak met een dunschiller.

Zet de mandoline ietsje dikker dan net en schaaf eerst de pastinaak in plakjes. Doe ze in een bakje, voeg wat olijfolie en zout toe en hussel zodat alle plakjes goed bedekt zijn met olie. Leg de plakjes op de ene helft van de bakplaat, zorg ervoor dat er wat ruimte tussen de plakjes zit. Herhaal met de biet. Kijk uit dat de biet de pastinaak niet raakt 🙂 bak ongeveer 10-15 minuten, tot ze krokant zijn.

5. Verder met de pastinaakcreme. Pers de helft van de knoflook tenen uit de bol (de rest kun je bewaren in de koelkast, of door mayonaise roeren om aioli te maken), doe samen met de pastinaak in de beker van de staafmixer. Voeg de creme fraiche toe en mix tot er een smeuige creme ontstaat. Zorg dat er geen stukjes meer in zitten! Breng op smaak met peper en zout en doe in een spuitzak.

6. Dep de eendenborstfilets droog en snijd kruislings in op de velkant. Breng op smaak met peper en zout.

Laat een koekenpan goed warm worden bak ze op 5-6 minuten hoog vuur op de velkant, draai na 3 minuten het vuur lager. Bak nog 3-4 minuten aan de andere kant. Pak in aluminiumfolie en laat minimaal 10 minuten rusten.

7. Maak een vinaigrette met de aangegeven ingrediënten.. proef en breng op smaak.

8. Zoek wat mooie blaadjes uit van de gemengde sla, dresseer ze net voor het opmaken van het bord met de dressing.

9. Snijd de eendenborstfilets in mooie dunne plakjes. Ga uit van ongeveer 4-5 plakjes per persoon.

10. Maak het bord op (zie foto voor voorbeeld) en eet smakelijk!

Laat me via een berichtje of de #cookedbyrenske via IG of FB weten of je dit gerechtje gemaakt hebt, vind ik heel leuk om te zien!

Kookse en tot snel!

Liefs! Renske

Wildavond; voorgerecht met eend en pastinaak || cookedbyrenske

Wildavond; voorgerecht met eend en pastinaak || cookedbyrenske

Wildavond; voorgerecht met eend en pastinaak || cookedbyrenske

15 gedachten over “Wildavond; voorgerecht met eend en pastinaak”

  1. Het ziet er schitterend uit en smaakte ook fantastisch. Daarmee maak je echt indruk bij elk diner en wekt hoge verwachtingen bij wat volgen gaat.

  2. Lieve Renske. Wat ‘n mooi verhaal na weer een heerlijke wildavond. Hopelijk kunnen we nog lang van deze traditie genieten. Net als van jouw voorgerecht. Kijk nu al uit naar volgende keer. Met ‘n nieuw voorgerecht (want je hebt nu natuurlijk wel ‘n nieuwe trend gezet 😉).
    💋

  3. Wat ziet dit er heerlijk uit! Is het mogelijk sommige onderdelen al een dag van te voren te maken, of gaat dat ten kosten van de smaak? Dit zou verdomd handig zijn voor de kerst…

    1. Hoi Sander! Dankjewel 🙂
      Dat kan zeker, de pastinaakcreme en ingelegde pastinaak kunnen heel makkelijk de dag van te voren gemaakt worden, daar wordt de smaak zelfs lekkerder van 😉 De vinaigrette kan trouwens ook heel goed van te voren, als je die bijvoorbeeld in een jampotje maakt bewaar je hem met deksel in de koelkast. Even goed schudden voor gebruik en klaar is kees!
      De chips zou ik echt pas op het laatste moment maken, dan blijven ze lekker knapperig! Succes met koken! Laat je weten als je het gemaakt hebt? Vind ik heel leuk om te zien!
      Liefs! Renske

    1. Hi Sandra,

      Nee, de pastinaak die je als eerst in oven gaart wordt gepureerd. De ingelegde pastinaak laat je even uitlekken en serveer je als schijfjes.

      Succes met koken en laat vooral weten wat je ervan vond!
      Groetjes, Renske

      1. Oh dank voor je reactie net op tijd. Zag de ingelegde pastinaak niet terug op de foto maar denk dat de schijfjes onder de eend liggen en de creme in toefjes ernaast ipv onder de eend. Morgenavond het eindresultaat.

        1. Graag gedaan, ja die witte ronde schijfjes zijn idd de ingelegde pastinaak en de creme de kleine toefjes 🙂

          Eet smakelijk en een fijne jaarwisseling!

  4. Hee renske,
    Wat een geweldig recept. Ik heb wel nog een vraag.
    1: Bedoel je met doe alle ingrediënten (behalve de pastinaak) in een pannetje, alle ingrediënten die bedoeld zijn voor de pastinaakcreme?

    2: hoe maak ik nou precies die ingelegde pastinaak? Want dit word mij niet helemaal duidelijk uit het verhaal.

    Ik ga dit recept maken voor de kerst en ben heel benieuwd!!

    Groetjes Mandy

    1. Ha Mandy,

      Excuses voor mijn late reactie! Ik hoop dat het je toch gelukt is het recept te maken 🙂
      Ik snap je verwarring, het kopje bij de ingrediënten voor de ingelegde pastinaak is niet duidelijk. Ik pas het gelijk aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *