Hoofdgerechten, Panasonic Experience Fresh, Recepten

Kerstmenu hoofdgerecht; Eend met ovenaardappels en gepofte bieten knolselderij creme

Kerstmenu hoofdgerecht; Eend met ovenaardappels en gepofte bieten knolselderij creme || cookedbyrenske

Hebben jullie vorig weekend ook zo genoten van de sneeuw? Wat een dik pak viel er hier in Den Haag, maar ook echt binnen no time!

Nu moet ik eerlijk zijn… ik ben echt geen sneeuwmens.. veel te koud en nat wat mij betreft! Maar waar ik wel heel erg van geniet is hoe prachtig alles er ineens uit ziet en hoe leuk Sep de witte wereld vindt!

Sneeuwpret in Den Haag

Bert dook de zolder op om de slee tevoorschijn te halen, jassen aan.. mutsen op en sleeën maar!

Door naar het hoofdgerecht van het kerstmenu.
Heerlijke rosé gebakken eendenborstfilet met (glutenvrije) jus, de allerlekkerste en meest krokante aardappels uit de oven en een creme met gepofte knolselderij en biet.

Dit hoofdgerecht is makkelijk te maken, maar dan ook echt! De creme kun je bijvoorbeeld een dag van te voren al maken (de oven doet het werk voor je) en op het laatste moment opwarmen. En terwijl de aardappels in de oven staan kun je met alle aandacht de perfect gebraden eendenborstfilet bereiden! Lees mee hoe 🙂

Kerstmenu hoofdgerecht; Eend met ovenaardappels en gepofte bieten knolselderij creme || krokante ovenaardappels || cookedbyrenske

Dit heb je nodig
voor 4 personen
4 kleine eendenborstfilets

voor de krokante aardappels
600 gr kruimige aardappels
2 teentjes knoflook
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
30 gr roomboter
peper en zout

voor de bieten knolselderijcreme
1 rauwe biet
1/2 knolselderij
1 bol knoflook (waarvan 3 teentjes voor het voorgerecht)
3 el creme fraiche

voor de jus
aanbaksels van de eend
600 ml groentebouillon
150 ml wildfond
25 gr roomboter
25 gr mix van glutenvrij meel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pak de biet, knolselderij en knoflook (apart) in aluminiumfolie, pof de knoflook 1 uur, de bietjes en knolselderij 1 uur en 20 minuten in de oven. Laat afkoelen. (Als je het voorgerecht van het kerstmenu ook maakt kun je deze stap overslaan.)

Was de aardappels goed en snijd in stukken van 2x2cm. Kook tot ze bijna gaar zijn in gezouten water samen met de knoflooktenen. Giet af. Voeg de kruiden, peper en zout en de boter toe aan de pan, doe de deksel erop en schud goed. Er ontstaat nu een soort puree met nog stukjes aardappel erin.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort hier de aardappels op, verdeel goed. Bak in ongeveer 40-50 minuten goudbruin en krokant.

Haal de eend 45 minuten voor bakken uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Verwijder de schil van de biet en knolselderij en doe in beker van de staafmixer, knijp de overgebleven knoflook erbij. Voeg de creme fraiche toe en pureer met de staafmixer tot een gladde creme. Breng op smaak met peper en zout. Doe in een pannetje en warm net voor opdienen op.

Dep de eendenborstfilets droog en snijd kruislings in op de velkant, breng op smaak met peper en zout.

Laat een koekenpan goed warm worden bak ze op 5-6 minuten hoog vuur op de velkant, draai na 3 minuten het vuur lager. Bak nog 3-4 minuten aan de andere kant. Pak in aluminiumfolie en laat minimaal 10 minuten rusten.

Maak tijdens het rusten van de eend de jus. Blus de aanbaksels af met de wildfond en groentebouillon.

Maak in een andere pan een roux met de boter en glutenvrije meelmix. Voeg het bouillon mengsel in delen toe en roer goed tot de klontjes wegzijn en er een jus ontstaat met een mooie sausdikte.

Snijd de eendenborstfilets in plakjes. Doe een paar eetlepels van de creme op het bord en plaats de plakjes eend erop. Serveer de aardappels en de jus ernaast. Ook lekker met een salade erbij of wat gestoomde broccoli.

Kerstmenu hoofdgerecht; Eend met ovenaardappels en gepofte bieten knolselderij creme || cookedbyrenske

Heb jij dit gerecht ook gemaakt? Laat het me vooral weten via een bericht of de #panasonicexperiencefresh en #cookedbyrenske, vind ik heel leuk om te zien!

Morgen is het nagerecht aan de beurt, met kookvideo!

Liefs! Renske

P1010346

Kerstmenu hoofdgerecht; Eend met ovenaardappels en gepofte bieten knolselderij creme || cookedbyrenske

Kerstmenu hoofdgerecht; Eend met ovenaardappels en gepofte bieten knolselderij creme || cookedbyrenske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *