Thank you Instagram
Dat ik lichtelijk verslaafd ben geraakt aan Instagram is een aantal van jullie misschien wel opgevallen. Het delen van mooie plaatjes vind ik super leuk, maar wat nog leuker is zijn de mensen die ik tot nu toe al heb mogen leren kennen! Thank you Instagram! 🙂
Zo kwam ik het account van Lucie tegen op een Facebookgroep van de workshop foodfotografie- en styling die ik in augustus volgde en besloot haar (en nog een paar anderen) te gaan volgen op Instagram, om zo nog meer inspiratie op te doen en wellicht ook in contact te komen.
Lucie plaatste een tijdje geleden een oproep wie er met haar samen foodfoto’s wilde maken.. eerst dacht ik dat dat niks voor mij zou zijn. Ik vond mezelf veel te onervaren, mijn onzekere miep kwam weer eens naar boven! Toch trok ik de stoute schoenen aan en stuurde haar een berichtje dat ik wel interesse had!
We planden een datum en spraken af dat ik wat lekkere dingen zou klaarmaken (waaronder ook dit voorgerecht). Lucie kwam mijn kant op, zodat ik alles gewoon makkelijk in mijn eigen keuken kon voorbereiden.
Haar auto was volgeladen met props en achtergronden.. heerlijk om te zien dat Lucie dezelfde passie deelt! Ik had namelijk onze eettafel volgezet met props en in de fotostudio (a.k.a. slaapkamer) had ik al mijn achtergronden ook al klaar gezet.
Lucie heeft trouwens ook haar eigen blog;Â Mylucie.com, ze fotografeert en styled heel wat af! Neem vooral even een kijkje, want ze maakt prachtige foto’s en organiseert ook toffe workshops en ‘gatherings’.
Terug naar 7 november 2017
Ik waarschuw je alvast, dit wordt een blog vol foto’s! Ik maakte er die dag geloof ik wel 1000!
We hadden verschillende gerechten op de planning staan; de tulband, het voorgerecht met eend, appelflappen (van de bakker) en een gerecht van mijn oude blog die ik opnieuw wilde fotograferen.
We waren ietwat optimistisch want het laatste gerecht kwamen we niet eens aan toe!
Dat kwam omdat we met de tulband een hele tijd bezig zijn geweest omdat we wat nieuwe dingen uit wilden proberen..o.a. een actiefoto met poedersuiker strooien, een foto met lichtjes, het aansnijden van de tulband..
We startten met de setting die je bovenaan op de foto ziet, heel clean. Daarna was het plan om met de poedersuiker aan de slag te gaan, maar dat hadden we nog nooit gedaan, dus oefenden we eerst in een bakje om de tulband en de foto’s niet te verpesten.
En toen voor het ‘echie’..
Het licht was die dag echt heel fijn en door gebruik te maken van een zwarte plaat en een stuk piepschuim (dat zwart geverfd is) aan de rechterkant creëerden we wat schaduw achter de tulband.
Ik vond de foto hierboven heel tof om zwart-wit te maken om de poedersuiker ‘wolk’ nog meer zichtbaar te maken. Normaal gesproken maak je foodfoto’s niet zo snel zwart-wit, maar hier vond ik het wel kunnen 😉
Op naar de volgende setting, Lucie had al vaker foto’s gemaakt waar iemand de pan/taart/tulband vasthoudt en dat leek mij ook wel wat. Donker schort om en het sfeertje is gecreëerd! Omstebeurten fotografeerden we elkaar, we gingen zelfs nog even de tuin in, waar de foto met de houten achtergrond is gemaakt.
Daarna gingen we aan de slag om de tulband wat meer op te pimpen doormiddel van granaatappelpitjes. Eerst lag de granaatappel vooraan, maar dat vonden we toch wat te druk, dus die verhuisde naar achteren.
Hieronder 2 foto’s van ons in actie, hier kun je goed zien hoe we de opstelling hebben opgebouwd en waar we de zwarte platen hebben geplaatst om schaduw te creëren.
Tijd om de tulband aan te snijden..
Als laatste voegden we nog wat lichtjes toe, om er een echt kerstgevoel aan te geven!
Het recept mag uiteraard ook niet ontbreken, want lekker dat deze cake was!
Dit heb je nodig
voor 1 tulband
250 gr boter (op kamertemperatuur)
250 gr suiker
250 gr bloem
2,5 tl bakpoeder
snuf zout
5 eieren (op kamertemperatuur)
1 tl kaneelpoeder
1 tl kardemompoeder
1 tl gemberpoeder
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht).
Boter de tulband in, mocht je net als ik een siliconen bakvorm hebben dan is deze stap niet nodig.
Meng de bloem met de bakpoeder, de snuf zout en de specerijen en zet even apart.
Klop met een mixer de boter met de suiker zacht en romig.
Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe tot ze helemaal zijn opgenomen.
Meng het bloemmengsel erdoor tot het een glad beslag is.
Doe het beslag in de bakvorm en bak de tulband in het midden van de oven af voor 75 minuten.
Check na een uurtje hoe het ervoor staat in de oven, elke oven is anders en wellicht moet de tulband bij jou wat korter erin! Test met een sateprikker, komt hij er schoon uit dan is de tulband gaar.
Laat nog 10 minuten in de vorm afkoelen op een rooster, verwijder dan voorzichtig de vorm en laat verder afkoelen.
Je kunt de tulband afmaken met wat poedersuiker en voor wat mooie smaakbommetjes, wat granaatappelpitjes!
Al met al was het echt een fantastische dag.. bedankt Lucie!
We fotografeerden ook nog appelflappen van de bakker met gesmolten chocolade.. de foto’s daarvan zul je nog wel voorbij zien komen op Instagram!
Vinden jullie het leuk om vaker achter de schermen blogs te lezen? Let me know, dan ga ik dat doen!
Mocht je deze tulband trouwens maken, laat het me weten doormiddel van een berichtje of de #cookedbyrenske op IG of FB, vind ik heel leuk om te zien! En misschien deel ik jouw foto wel op IG!
Liefs! Renske
Hoi Renske, erg leuk om een kijkje achter de schermen te mogen nemen. De foto’s zijn mooi gelukt.
Groetjes, Wendy
Dankjewel Wendy! Dat is leuk om te horen!
Liefs! Renske