Hoofdgerechten, Panasonic Experience Fresh, Recepten

Zuurkool lasagne met appel en rozijnen

fullsizeoutput_3edb

Zuurkool lasagne? Ooit gedacht die twee woorden samen in 1 zin te lezen? Ik zelf eigenlijk niet.. en dan al helemaal niet dat ik het recept zelf zou bedenken!

Not a fan
Ik ben echt geen fan van lasagne.. wellicht omdat ik nooit echt ‘goede’ lasagne heb gegeten maar alleen die uit zo’n pakje..
Jup, wij aten vroeger uit pakjes, net als de rest van Nederland denk ik. Destijds was het bewustzijn er nog niet dat die pakjes helemaal niet zo gezond zijn, wat zeg ik.. helemaal niet gezond zijn! Dat ze dat wel zo laten overkomen vind ik nog wel het ergste van het verhaal.

Misschien heb je het wel voorbij zien komen.. Honig laat een gezin een heel jaar lang elke dag pakjes eten. Karin Luiten van Koken met Karin verwoord het in deze blog precies hoe ik daarover denk. Wat vind jij ervan? Let me know!

Begrijp me trouwens niet verkeerd, als je een keer uit een pakje kookt.. of misschien wel vaker… lekker doen, ik bedoel, het is jouw leven!
Maar maak je die keuze bewust of is het uit gemak? Want wist je dat koken zonder pakjes ook heel makkelijk kan zijn!?

Dat bewijst deze lasagne denk ik wel..
En misschien dat dit recept je afschrikt omdat het wat meer stapjes heeft.. maar geloof me, elke lasagne.. welke soort dan ook, heeft ongeveer zoveel stappen šŸ˜‰ het is nou eenmaal opgebouwd in meerdere lagen. En het zelf maken van de pasta is natuurlijk een optie, maar geen absolute must. Koop die gewoon kant en klaar (uit een pakje hahah ;)), maar ga dan wel voor de volkoren variant!

Ben ik nu om wat betreft lasagne? Ik ga me ooit nog eens wagen aan de klassieke lasagne bolognese.. tot die tijd kan ik wel zeggen dat ik wel echt fan ben van deze zuurkool lasagne! Ga jij m maken?

Dit heb je nodig
voor 4-6 personen
voor het pastadeeg
450 gr volkorenbloem
1,5 tl zout
2 eieren + water in totaal 250 gr

voor de bechamelsaus
50 gr boter
60 gr bloem
600 ml melk
1/2 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat

voor de vulling
500 gr zuurkool
300 gr gehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
1 appel
2 bosuitjes
handjevol rozijnen
1 el mosterd
Peper en zout
100 gr gruyere kaas (geraspt)

fullsizeoutput_3edf

Bereiding
Begin met het maken van het pastadeeg. Doe alle ingrediĆ«nten in de broodbakmachine, zet op programma 31 en druk op start. Als het deeg klaar is leg je het minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten. Je kan uiteraard ook kant en klare lasagne vellen gebruiken, zoek dan wel naar de volkoren variant! Die zijn een stuk gezonder šŸ˜‰

Verwarm de oven voor op 190 graden en vet alvast een grote ovenschaal in.

Snipper de ui fijn en bak in een grote koekenpan met een scheutje olie glazig. Voeg het gehakt toe en bak rul.

Snijd ondertussen de knoflook fijn, voeg die toe en bak zoā€™n 2-3 minuten op middelmatig vuur.

Giet de zuurkool af in een vergiet en laat goed uitlekken.

Voeg de mosterd toe aan de pan en roer door, voeg dan de zuurkool toe. Probeer alles goed te mengen en laat op laag vuur sudderen.

Snijd de appel in kleine blokjes, de bosui in ringetjes en voeg dit samen met de rozijnen toe.

Laat het geheel nog verder sudderen en zorg dat zo veel mogelijk vocht verdampt. Breng op smaak met wat peper en zout.

Haal het pastadeeg uit de koelkast. Voor dit gerecht heb je ongeveer de helft nodig, de rest kun je gemakkelijk invriezen. Verdeel in 4 gelijke stukken en rol zo dun mogelijk uit. Ik sneed de pasta vellen op maat van mijn ovenschaal zodat ik er maar 1 per laag nodig had.

Laat voor de bechamelsaus de boter op laag vuur in een steelpannetje smelten.

Zodra de boter gesmolten is voeg je de bloem, kaneel en nootmuskaat toe, roer goed. De bloem heeft even nodig om te garen, zodra het een beetje wittig uitslaat is het tijd de melk toe te voegen. Doe dit beetje voor beetje en blijven goed roeren. Zodra de saus dikker wordt voeg je weer nieuwe melk toe tot de melk op is, blijf goed roeren! Laat dan nog een minuut of 2 doorkoken en breng op smaak met peper en zout.

Dan begint het opbouwen! Houdt de onderstaande volgorde aan (druk het geheel elke keer goed aan als je het lasagne vel hebt neergelegd) ; Z = zuurkool, B = bechamelsaus, K = kaas, L = lasagne vel.

Z B K L Z B K L Z B K L Z B K L B K

Zoals je ziet eindig je met een laag bechamelsaus en kaas. Houdt er dus rekening mee dat je genoeg saus en kaas overhoudt om nog de hele bovenlaag te bedekken.

Zet de lasagne voor 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Voor een mooi krokant laagje heb ik hem nog 5 minuten onder de grill gezet.

Eet smakelijk!

Heb je deze lasagne ook gemaakt? Let me know door de #cookedbyrenske te gebruiken op Facebook of Instagram.. of stuur me een pb! Vind ik heel leuk om te zien!

Tot snel weer!

Liefs! Renske

fullsizeoutput_3ede

fullsizeoutput_3edd

Een gedachte over “Zuurkool lasagne met appel en rozijnen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *