Ontbijt, Panasonic Experience Fresh, Recepten, Taarten & Koekjes

Vegan ontbijttaartje voor Moederdag met bosbessen, granolabodem en kokosslagroom

Vegan ontbijttaartje voor Moederdag met bosbessen en granolabodem || cookedbyrenske

Moederdag is natuurlijk dé dag bij uitstek om je moeder te verrassen!
Nu moet ik heel eerlijk zijn.. wij doen niet echt meer aan moederdag.
Voor mijn eigen mama dan.. ik verras mijn moeder liever spontaan, als ze het echt niet verwacht!

Pas geleden deed ik dat nog samen met mijn zus; we liepen tegen een perfect cadeau aan, besloten het te kopen en ook spontaan langs te brengen.. om 21.30u!
Haha, mijn moeder schrok wel even toen er op die tijd werd aangebeld! Gelukkig was ze heel blij met het cadeau; echt verrast dus!

Sep (lees; Bert) verrast me tot nu toe nog wel elk jaar.. ik wacht in spanning af wat hij dit jaar gaat doen.. (wellicht dat Bert dit leest en wordt geïnspireerd om dit lekkere taartje voor me te maken 😉 😉 😉 .. haha nee hoor schat, hoeft niet!)

Vegan ontbijttaartje
Een ontbijttaartje dus! Door de granola bodem en de ‘yoghurt’ bosbessen vulling is het eigenlijk een bakkie kwark met granola en fruit maar dan in de vorm van een taart en vegan natuurlijk!

Ik zit een beetje in een vegan vibe geloof ik.. ik blijf het gewoon leuk vinden om nieuwe dingen uit te proberen! Zoals het maken van een kwarktaartje, zonder kwark en zonder gelatine. Deze keer ging ik dus aan de slag met agar agar (bindmiddel gemaakt van zeewier) en soja-kokos ‘yoghurt’.

Het resultaat mag er zijn; een gezond ontbijttaartje met bosbessen en zelfgemaakte granolabodem zonder onnodige toegevoegde suikers.

De kokos slagroom was voor mij echt een verrassing, ik was lichtelijk sceptisch of het wel een luchtige, stijve room zou worden.. maar dat is dus echt zo! Vergeet niet het blikje de dag ervoor in de koelkast te zetten (ik vergat het dus.. oeps! gelukkig kun je het ook een aantal uur in de vriezer leggen voor hetzelfde resultaat). Ik kocht het trouwens bij Amazing Oriental in Den Haag (helaas niet online verkrijgbaar).

fullsizeoutput_450a

Vegan ontbijttaartje voor Moederdag met bosbessen en granolabodem || cookedbyrenske

Dit heb je nodig
1 taartje van 20 cm
voor de bodem
150 gr speltmout
50 gr zonnebloempitten
2 el cacao
20 gr + 40 gr kokosolie
2 el maple syrup
(of 160 gr vegan granola naar keuze)

voor de vulling 
125 gr bosbessen (diepvries)
250 gr kokos soya yoghurt (te koop bij eko plaza)
5 el maple syrup
5 gr agar agar (streng, te koop bij de toko)
1 tl maizena 

voor de topping
verse bosbessen
1 blik kokosmelk whipped cream uit de koelkast (te koop bij Amazing Oriental)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. 

Laat 20 gr kokosolie smelten in een steelpannetje.

Voeg daar de speltmout, zonnebloempitten, cacao en maple syrup aan toe. Roer goed door en verspreid over een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Bak ongeveer 20 minuten in de oven en laat volledig afkoelen.

Bekleed ondertussen een taartvorm van 20 cm volledig met bakpapier.

Maal de granola fijn met de foodprocessor. Smelt ondertussen de 40 gr kokosolie en meng dit door de fijngemalen granola.

Stort dit in de bakvorm en druk goed en gelijkmatig aan. Zet ongeveer een half uur in de koelkast om op te stijven.

Leg de agar agar in koud water om zacht te worden.

Doe de diepvries bosbessen in een steelpannetje en verwarm dit op laag vuur tot de bosbessen kapot gaan. Als er een paar heel blijven, plet ze dan even met een lepel.

Knijp de agar agar uit en voeg toe aan de bosbessen. Kook 2 minuutjes door tot de agar agar helemaal opgelost is. Roer goed door.

Doe de kokos soya yoghurt in een ander pannetje. Meng de maïzena met 2 tl koud water tot een papje en meng die samen met de maple syrup door de yoghurt. Verwarm dit op laag vuur. Je verwarmt de yoghurt omdat agar agar al gaat stollen bij 45 graden.

Zodra de yoghurt warm is en de agar agar opgelost is meng je het geheel door elkaar. Doe het mengsel in de taartvorm en laat verder opstijven in de koelkast.

Klop de kokosroom op volgens de instructies op het blik. Verdeel ongeveer de helft van de room (gebruik de andere helft om bijvoorbeeld een lekkere smoothie mee te maken of bij de koffie!)  over de taart en maak af met wat verse bosbessen. En dan is het tijd om je moeder te verrassen!

Heb jij dit taartje ook gemaakt? Maak er een foto van en deel hem met de #cookedbyrenske en #panasonicexperiencefresh op Facebook of IG, of stuur me even een pb! Vind ik heel leuk om te zien!

Liefs! Renske

Vegan ontbijttaartje voor Moederdag met bosbessen en granolabodem || cookedbyrenske

Vegan ontbijttaartje voor Moederdag met bosbessen en granolabodem || cookedbyrenske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *