Hallo hallo, lieve mensen! Het werd weer tijd voor een nieuwe kookvideo.
Ik heb deze keer een lunchsalade bedacht die super kleurrijk en gezond is en ook nog eens vegan!
Vegan
Ik ben zelf geen vegan, maar ik vind het wel altijd een uitdaging om weer nieuwe dingen uit te proberen in de keuken. Zo maak ik deze keer vegan mayonaise met aquafaba, het uitlekvocht van kikkererwten. Het heeft dezelfde eigenschap als ei(wit) en zorgt voor de binding. Maar je kan het bijvoorbeeld ook helemaal stijf kloppen (net als eiwit) en gebruiken als basis voor een chocolademousse. Dat recept zal ik binnenkort eens met jullie delen!
Naast dat ik het leuk vind om nieuwe dingen uit te proberen ben ik ook een stuk bewuster bezig wat betreft het eten van vlees. Als jij ook probeert wat minder vlees te eten of al vegetarisch/vegan bent is dit zeker een goede salade om een keer op je weekmenu te zetten! Kijk je mee?
Dit heb je nodig
lunch voor 4 personen
200 gr pearl couscous
3 middelgrote wortels
200 gr rode kool
1 ui
1 blik kikkererwten
2 teentjes knoflook
3 tl Za’atar (van Euroma, by Jonnie Boer)
peper en zout
een bakje kiemgroenten
granaatappelpitjes (vers of uit de diepvries)
voor de dressing
60 ml aquafaba (sap van de kikkererwten)
100 ml olie
2 tl mosterd
1 el citroensap
snuf zout
1 el tahin
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Giet de kikkererwten af en vang het vocht (aquafaba) op. Bewaar dit voor de mayonaise.
Droog de kikkererwten goed af en doe in een ovenschaal met een scheut olie, 1 tl van de Za’atar en wat peper en zout. Bak deze in ongeveer 20 minuten krokant.
Kook ondertussen de pearl couscous volgens de verpakking gaar.
Snijd de rode kool in fijne reepjes en rasp 1,5 wortel in de foodprocessor en zet even apart.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm wat olie in de pan en fruit deze aan met 2 tl Za’atar.
Snijd de overige 2 wortels in kleine blokjes en bak deze met de ui en knoflook gaar. Roer de pearl couscous er door. Breng op smaak met peper en zout.
Maak dan de vegan mayonaise. Doe de aquafaba, olie, mosterd, citroensap en zout in de beker van de staafmixer en mix in zo’n 30 seconden tot een mayonaise. Roer de tahin erdoor en voeg eventueel nog wat water toe zodat het een sausje wordt.
Tijd om op te dienen! Verdeel de pearl couscous over 4 borden, verdeel daar de rode kool, wortelreepjes en kikkererwten over en maak af met de dressing en wat kiemgroenten en wat granaatappelpitjes.
Eet smakelijk!
Heb jij deze salade ook gemaakt? Maak er een foto van en deel hem met de #cookedbyrenske en #panasonicexperiencefresh op Facebook of IG, of stuur me even een pb! Vind ik heel leuk om te zien!
Liefs! Renske
3 gedachten over “Kookvideo: Pearl couscous salade met rode kool en vegan dressing”