Borrelhapjes, Hoofdgerechten, Lunch, Recepten

Prei quiche met mosterd en geitenkaas

prei quiche met mosterd en geitenkaas

Een tijdje geleden vond ik een recept voor geroosterde prei in het ‘Hallo’ magazine van Jumbo en dat inspireerde me om deze quiche te maken. Prei wordt vaak als een soort ‘bijgroente’ gebruikt in roerbakschotels e.d. Maar als je de prei als ster van het gerecht gebruikt en hem in zijn geheel roostert wordt de smaak en structuur echt heerlijk!

Ik dacht dus, laat ik dat eens gebruiken in een quiche.. dat was helaas niet zo’n succes.. door de prei heel te laten in de quiche was het heel moeilijk te snijden. De vezels in de prei waren niet zacht genoeg geworden en de quiche viel letterlijk uit elkaar toen ik hem aan ging snijden. Ook was het niet heel fijn eten.. de foto’s die ik maakte waren daarentegen wel heel mooi, dus hieronder toch nog even een plaatje ervan!

fullsizeoutput_3e18.jpeg

Ik ging, zoals je al gezien hebt, opnieuw aan de slag. Want de smaken, tja die waren wel gewoon echt heel lekker! Door de prei te snijden en de ringen te bakken krijg je nog steeds een mooi resultaat wat wel goed eetbaar is.. goed te snijden en het belangrijkste; heel lekker is! Door de prei iets te laten karameliseren in de pan krijg je qua smaak (bijna) hetzelfde resultaat als na het roosteren.

Omdat ik wat deeg over had maakte ik ook nog een paar kleine quiches. Ik gebruikte de restjes groen van de prei fijngesneden en ook voorgebakken voor de vulling van deze kleintjes. Deze kleine quiches zijn echt ideaal voor bijvoorbeeld een paasbrunch of high tea.

fullsizeoutput_3de3

Bij het maken van de nieuwe foto’s gebruikte ik net even andere props, gewoon omdat ik steeds nieuwe dingen wil proberen. Ik had het oude tinnen bord afgelopen week bij de kringloop gevonden, dus die moest ik natuurlijk gebruiken 😉 Achteraf vind ik de eerste foto’s die ik maakte net wat mooier geworden omdat daar het sfeertje wat het uitstraalt net wat beter bij me past. Ach.. daar leer ik dan weer van he!?

Dit heb je nodig
voor 1 quiche van 26 cm
voor het deeg
300 gr bloem
150 gr koude boter (in blokjes)
1 ei
snuf zout
2-3 el koud water
of gebruik kant en klaar quichedeeg van bijvoorbeeld Tante Fanny

voor de vulling
3 preien
150 gr spekjes
3 eieren
250 ml kookroom
100 gr zachte geitenkaas
2 el grove mosterd
4 takjes verse tijm
1 teentje geraspte knoflook
Peper en zout

Bereiding
Doe de ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine/foodprocessor en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg eerst 2 el water toe, blijft het te kruimelig voeg dan nog een el water toe. Pak in met folie en laat minimaal een uur in de koelkast rusten.

Je kunt het deeg ook zonder keukenmachine maken, doe alle ingrediënten in een kom en volg hetzelfde proces als hierboven.

Snijd de prei in plakjes van ongeveer een 1/2 cm breed. Zorg ervoor dat de ringen heel blijven. Het groene stuk van de prei gebruik je daarom niet, bewaar dit voor een soepje of zoals ik deed voor kleine quiches.

Bak de prei in wat olijfolie om en om op middelhoog vuur en laat lichtjes karameliseren.

Meng de rest van de ingrediënten voor de vulling met elkaar. Houd wel wat van de geitenkaas apart om later nog over de quiche te verdelen.

Warm de oven voor op 180 graden.

Vet een quichevorm (of andere taartvorm die je tot je beschikking hebt) in. Rol het deeg uit tot ongeveer een 1/2 cm dikte en bekleed de vorm. Prik wat gaatjes in de bodem.

Voor een goed gare bodem bak ik hem eerst even ‘blind’ voor. Bedek daarvoor de bodem met bakpapier en stort daar bakbonen of zoals ik, ongare rijst. Zorg dat het goed langs de randen zit, dat voorkomt dat ze naar beneden zakken. Bak zo’n 10-15 minuten, verwijder dan het bakpapier met de rijst en bak nog even 5 minuten.

Schenk de vulling in de vorm en verdeel de preiplakjes mooi over de vorm (zie de foto’s). Verdeel de overgebleven geitenkaas daarna over de taart.

Bak gaar in 35-40 minuten. Dit hangt heel erg af van je oven, dus check tussendoor of het mengsel goed gestold is!

Heb jij deze quiche gemaakt, of de kleine versie? Let me know wat je ervan vond! Maak er een foto van en gebruik de #cookedbyrenske op IG of FB, of stuur me een pb.. vind ik heel leuk om te zien!

Fijne dag en tot snel weer!

Liefs! Renske

fullsizeoutput_3de6

fullsizeoutput_3ddb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *