Nagerechten, Recepten, Taarten & Koekjes

Vijgen galette; het moment dat ik een plant adopteerde en dit recept ontstond!

Vijgen galette || cooked by Renske

Spontaan receptje!

Het gebeurt me de laatste tijd niet zo heel vaak meer dat ik spontaan een receptje online plaats. Meestal gaat het volgens een strak schema namelijk.. iets met druk zijn en prioriteiten stellen 🙂

Maar gister ontstond dit recept met vijgen en ik moest hem gewoon delen.. Ik zat mijn stories op Instagram te bekijken toen ik de vraag van Anoesjka (check haar website even, ze is echt een goede fotografe!) voorbij zag komen; wie haar plant wilde adopteren, inclusief planten tafeltje. Omdat ze zwanger is moet er wat meer ruimte in huis gecreëerd worden voor de babyspullen.. vandaar. Ik reageerde gelijk, want genoeg ruimte hier en je kan nooit genoeg planten hebben naar mijn idee 😉 Ik was blijkbaar snel genoeg met reageren en ruil vond ze wat lekkers helemaal prima. Ik sprak met haar af om de plant s’middags op te halen, ze woont namelijk letterlijk om de hoek!

Vijgen van de Haagsemarkt

Afgelopen zaterdag was ik met mijn vader en zijn vrouw op de Haagse markt en daar kochten we een hele doos vijgen (18 stuks voor maar €3,50!!!). Ik had er nog aardig wat over dus besloot daar het lekkers van te maken voor Anoesjka. En omdat een galette al een tijdje op m’n ‘nog te maken’ lijstje stond, is het een vijgen galette geworden.. met nootjes en kaneel! Jumm!

Niet geproefd…

Ok, heel eerlijk, ik heb de galette niet zelf geproefd! Dus de gedachte van de smaken die ik combineerde en de geur maken dat ik zeg jum! Maar ik kreeg van Anoesjka de vraag of ze het recept mocht, dus hij zal wel lekker zijn geweest 😉 Bij deze het recept, dan kunnen jullie hem ook maken! 

Dit heb je nodig
voor het deeg

 • 170 gr speltmeel
 • 55 gr boekweitmeel
 • 100 gr boter (koud, in blokjes)
 • 55 gr poedersuiker
 • 2 tl appelcider azijn
 • 60 ml koud water

voor de vulling

 • 4 vijgen
 • 2 tl kaneel
 • handje gemengde noten
 • 2 el speltmout (of havermout)
 • 1 ei
 • 1 el rietsuiker

Bereiding

 • Doe de meel, boter en poedersuiker in de keukenmachine of foodprocessor met een deeghaak (met je handen kan natuurlijk ook!). Mix tot een kruimelig deeg en voeg dan de appelcider azijn en het water beetje bij beetje toe tot er een mooi deeg ontstaat.
 • Pak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast (of als je haast hebt een kwartiertje in de vriezer).
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
 • Snijd elke vijg in 8 partjes.
 • Maal de noten tot een meel en meng de speltmout en kaneel erdoor.
 • Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
 • Verdeel het notenmengsel over de bodem maar laat ongeveer 5 cm van de rand vrij.
 • Leg de vijgen mooi in een soort spiraal bovenop het notenmengsel. Vouw dan de randen over de buitenste vijgen.
 • Klop het ei los en bestrijk het deeg met een laagje ei. Strooi als laatste de eetlepel rietsuiker erover en bak de galette in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin.

Je kunt de galette (warm!) serveren met een lekkere bol ijs of wat Griekse yoghurt met wat honing. En zoals je in het recept hebt gezien zit er niet heel veel suiker in, dus best een verantwoord taartje!

Heb je deze galette ook gemaakt? Deel het vooral met me via een berichtje of door de #cookedbyrenske te gebruiken en me te taggen! Vind ik heel leuk om te zien 🙂

Vijgen galette || cooked by Renske

Dan ga ik nu weer snel Sep uit school halen, jeetje wat vliegt de tijd toch als je lekker bezig bent!

Liefs! Renske 

Een gedachte over “Vijgen galette; het moment dat ik een plant adopteerde en dit recept ontstond!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *