Hoofdgerechten, Recepten

Koken voor Chickslovefood; Mals hertenbiefstuk met gepofte bietencreme en twice baked zoete aardappel

Mals hertenbiefstuk met gepofte bietencreme en twice baked zoete aardappel || cookedbyrenske

In mei mocht ik aanwezig zijn bij een  inspiratie diner met hertenvlees. Maar nu mocht ik er zelf mee aan de slag! Ik won via Chickslovefood een pakket met hertenbiefstukken en de uitdaging was daar een lekker zomers gerecht mee op tafel te toveren…

 Diegene die het lekkerste gerecht en de mooiste foto in stuurde zou op de Instagram van Chickslovefood komen, met naam en foto.. dat klinkt misschien niet heel spannend, maar om opgemerkt te worden door zo’n groot foodblog, is echt best wel wat voor een ‘foodbloggertje’ als ik!
En je hebt het wellicht gezien… ik heb gewonnen! Toen ik dat mailtje kreeg deed ik stiekem wel even een dansje op tafel! HOE TOF!?!

 ‘Toen ik dat mailtje kreeg deed ik stiekem wel even een dansje op tafel!

HOE TOF!?!’

Ik wilde jullie natuurlijk nog meer van de foto’s laten zien én het recept delen, want lekker dat het is!
Het is niet echt een gerecht voor een doordeweekse dag, maar meer 1 die je maakt als er vrienden komen eten of als je je lief wilt verrassen met een 3 gangen diner..Maar ik moet zeggen, Sep vond het ook super lekker! Dus voor kids kan het ook heel goed.. dus doe eens gek en maak het gewoon lekker op een doordeweekse avond!

Komt ie!
Dit heb je nodig
voor 2 personen
2 hertenbiefstukken

voor de twice baked zoete aardappels
3 middelgrote zoete aardappels
125 gr plakjes zachte geitenkaas
1 volle tl 5 chinese kruidenpoeder
1 bosui fijngesneden

voor de bietencreme
1 middelgrote biet
1 chioggia biet (van te voren even bestellen bij de groenteboer)
1 bol knoflook
2 el creme fraiche

voor de zoet zure biet
1 chioggia biet (liefst zo klein mogelijk)
0,5 tl 5 chinese kruidenpoeder
50 ml witte wijn azijn
20 gr suiker
60 ml water
peper en zout
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180℃.

Pak de chioggia biet en gewone biet in aluminiumfolie. Snijd van de knoflook de bovenkant af en drizzle er wat olijfolie en zout over en pak ook in met aluminiumfolie. Leg in een ovenschaal of op een bakplaat.

knoflook

Was de zoete aardappels goed, smeer ze rondom in met olijfolie en leg in een aparte ovenschaal.
Pof de zoete aardappels 30-50 minuten, pof de knoflook 60 minuten en de bieten 60-75 minuten.
De poftijd hangt af van de grootte van de aardappels en bieten en van je oven.

Haal 45 minuten voor bakken het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Maak ondertussen de zoet zure biet. Was de chioggia biet heel goed, zo kan de schil eraan blijven. Snijd in flinterdunne plakjes op een mandoline of met een keukenmachine.Doe de witte wijn azijn, water, suiker, 5 chinese kruidenpoeder en wat peper en zout in een klein steelpannetje.
Breng aan de kook en laat zo’n 5 minuten pruttelen. Haal van het vuur en leg de helft van de gesneden plakjes biet in het zoetzuur, dek af en zet apart.

Snijd van de overgebleven rauwe plakjes driehoekjes, dek af en zet apart.

Zodra de zoete aardappel gaar is snijd je hem doormidden en haal je het vruchtvlees eruit. Zoals je hieronder ziet laat de schil mooi los van het vruchtvlees en is hij een beetje krokant geworden, zo kun je ze goed weer opnieuw gebruiken (daarom bak je ze zonder aluminiumfolie).
Meng het vruchtvlees met de 5 chinese kruidenpoeder, bosui (houd een beetje apart voor de opmaak) en ongeveer 3 plakjes van de geitenkaas. Breng op smaak met peper en zout. Doe het mengsel terug in de schillen. Doe ze mooi vol, zodat er een soort bergje ontstaat. Waarschijnlijk kun je met het mengsel 4 halfjes vullen. Verdeel over de bovenkant de rest van de zachte geitenkaas.

Bak nog zo’n 20 minuten af in de oven totdat de bovenkant lekker krokant en mooi goudbruin is.

Als de bieten gaar zijn, verwijder dan de schil, snijd in stukken en doe in de mengbeker van de staafmixer. Voeg daar 4 tenen gepofte knoflook aan toe, de crème fraiche en wat peper en zout.
Pureer tot er een zachte crème ontstaat. Doe in een pannetje en houdt nog even warm op een warmhoudplaatje. De gepofte knoflook die je overhoudt is nog een paar dagen goed in een afgesloten bakje in de koelkast en kun je ook goed door bijvoorbeeld aardappelpuree of een soepje verwerken.

Tijd om de hertenbiefstukken te bakken! Verwarm een koekenpan op het vuur en doe er een scheut olie in. Bak ze ongeveer 2-3 minuten aan elke kant voor een medium-rare biefstuk. De baktijd hangt heel erg af van de dikte van de biefstukken, dus goed opletten! Pak het vlees in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

Begin met het opmaken van de borden. Doe 1-2 eetlepels bietencreme op het bord en smeer uit, leg de zoete aardappel ernaast. Dep 4 plakjes van de zoet zure biet droog en rol op tot een soort pionnetje. Leg per bord 2 pionnetjes neer en verdeel wat van de rauwe biet driehoekjes over het bord. Snijd de biefstukken in mooie plakjes en leg op de bietencreme. Maak af met wat van de bosui ringetjes.

Eet smakelijk!

Mals hertenbiefstuk met gepofte bietencreme en twice baked zoete aardappel || cookedbyrenske

Mals hertenbiefstuk met gepofte bietencreme en twice baked zoete aardappel || cookedbyrenske

Mals hertenbiefstuk met gepofte bietencreme en twice baked zoete aardappel || cookedbyrenske

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *