Hoofdgerechten, Lunch, Panasonic Experience Fresh, Recepten

Courgette taart met chorizo en ricotta

Koken is echt mijn ontspanning.. waar veel mensen misschien denken, ‘jeetje wat een gedoe’ of ‘wat een hoop ingrediënten, ik kook wel wat anders’, denk ik ‘ja!! Leuk! Lekker! Wat een fijne uitdaging!’

‘….denk ik ja!! Leuk! Lekker! Wat een fijne uitdaging!’

Zeker sinds ik ziek ben is koken mijn uitlaatklep, met een muziekje op mijn hoofd kan ik helemaal ontspannen en komen er de meest lekkere dingen uit de keuken 🙂

Ik merk sinds ik ambassadeur ben geworden voor Panasonic, dat ik die ontspanning nu ook vind in het fotograferen van eten.. wat word ik blij van mooi gelukte plaatjes van die lekkere gerechten!

En wat helemaal fijn is, ik voel me elke keer iets beter. Ik ben er nog lang niet hoor, eigenlijk ben ik pas net echt begonnen met mijn behandeling, maar elk klein stapje is er een vooruit en dat is gewoon fijn!

Onlangs mocht ik een workshop foodfotografie en styling volgen en daar heb ik weer heel veel nieuwe dingen bij geleerd om nog mooiere plaatjes te gaan creëren.

Deze courgette taart is wel even een werkje, maar zeg nou zelf, dit is toch echt een showstopper om op tafel te zetten?! Hij is heerlijk voor het avondeten natuurlijk, maar tijdens een feestje of picknick zal hij ook echt niet misstaan!

Courgette taart met chorizo en ricotta || cookedbyrenske

Dit heb je nodig
voor 4 personen
voor het deeg
120 gr speltbloem + extra om te verstuiven
60 gr boter
1 ei
1 el koud water
snuf zeezout

voor de vulling
2 courgettes
2 tenen knoflook
5 zongedroogde tomaten (fijngesneden)
250 gr ricotta
4 eieren
1 tl gerookte paprikapoeder
200 gr voorgesneden chorizo
50 gr pijnboompitten
peper en zout

Bereiding
Begin met het maken van het deeg.

Doe alle ingrediënten in de kom van de foodprocessor met de kneed accessoire erin en mix op de hoogste stand tot er een deegbal ontstaat, voeg nog wat extra meel toe als het deeg te nat is. Mix vooral niet te lang want dan wordt je deeg taai! Doe de deegbal in een stuk huishoudfolie en maak hem wat platter. Leg voor minimaal 30 minuten in de koelkast.

Door naar het maken van de vulling. De courgettes moeten in dunne plakjes gesneden
worden, hiervoor gebruik ik de foodprocessor, maar dit kan ook met de hand of op een mandoline.

Was de kom van de foodprocessor en doe de snijschijf erin met het ‘dunste’ mes.
Snijd de courgettes doormidden en erna nog eens in de lengte doormidden, hierdoor krijg je halve maantjes als je ze snijd. Snijd met behulp van de foodprocessor.

Snijd ook de plakjes chorizo in halve maantjes.

Meng 200 gr ricotta met de eieren, zongedroogde tomaten, gerookte paprikapoeder, een handjevol pijnboompitten en peper en zout. Rasp de tenen knoflook erbij en meng nogmaals goed door.

Rol het deeg uit tot een lap die net iets groter is dan de vorm (ik gebruikte een panancrunchpan, mocht je geen panachrunchpan hebben, gebruik dan een quichevorm of springvorm van ongeveer 26cm, vet deze wel even in van te voren!).

Bekleed de panacrunchpan met het deeg, als het scheurt is het niet zo erg, dit deeg laat zich makkelijk weer herstellen. Om het deeg makkelijker te verplaatsen rol ik het gedeeltelijk om mijn deegroller heen.

Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Besmeer erna de bodem met de overgebleven 50 gr ricotta. Hierdoor blijven de plakjes courgette en chorizo wat beter staan tijdens het opbouwen.

Courgette taart met chorizo en ricotta || Bodem  || cookedbyrenske

Tijd om op te bouwen! Begin met een ring van de courgettemaantjes, laat ze ietwat overlappen. Ik volgde met een ring van chorizomaantjes, maar de volgorde is helemaal aan jou. Ik raad wel aan elke keer meerdere ringen courgette te doen en dan 1 ring chorizo.

Aan het eind maak je van 1 plakje chorizo een rolletje en die plaats je in het midden.

Schenk dan voorzichtig het ei/ricottamengsel erover, schudt een beetje met de vorm zodat het mengels wat tussen de plakjes kan zinken.

Courgette taart met chorizo en ricotta || Ongebakken || cookedbyrenske

Bak af in het midden van de combi stoomoven op GRILL 2, MAGNETRON 440 watt voor 25 minuten. Let op! Tijdens het bakken komt er aardig wat vet vrij uit de chorizo, giet dit halverwege na ongeveer 20 minuten af, strooi na het afgieten een handje pijnboompitten over de taart en bak verder. Bij een gewone oven bak je de taart af op 200℃, voor ongeveer 30-45 minuten.

Courgette taart met chorizo en ricotta || cookedbyrenske

Snel de tafel dekken en smullen maar!

Heb jij dit lekkere recept ook gemaakt? Laat het me weten via de #panasonicexperiencefresh op IG of Facebook, vind ik heel leuk om te zien!
Een berichtje sturen of taggen mag natuurlijk ook!

 Liefs! Renske

Courgette taart met chorizo en ricotta || cookedbyrenske

Courgette taart met chorizo en ricotta || cookedbyrenske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *