Borrelhapjes, Lunch, Panasonic Experience Fresh, Recepten

Borrelbrood met knoflook en kaas uit de broodbakmachine

Borrelbrood met knoflook en kaas || cookedbyrenske

Ik ben gek op avondjes met vrienden of familie, want dat betekent dat er weer wat lekkers op tafel mag! Als ze komen dineren dan zet ik regelmatig een 3 gangendiner op tafel.. maar als we wat later op de avond hebben afgesproken dan kies ik vaak voor een tafel vol met borrelhapjes! Kaasjes, olijven, brood en smeersels… jum! En wat is er nou lekkerder dan zelf gebakken brood?!

Sinds ik de broodbakmachine van Panasonic heb ruikt het hier met enige regelmaat echt zalig in huis. Door dit borrelbrood ruikt je huis niet alleen naar vers gebakken brood, maar ook de heerlijke geuren van knoflook, kaas en Provençaalse kruiden vullen je keuken 🙂 echt zo’n geluksmomentje vind ik dat! De broodbakmachine heeft een speciaal bakje, de zogeheten noten- rozijnenstrooier, die voegt hetgeen je in je brood wilt, op het juiste moment toe. Ik koos nu voor een belegen kaas die ik eerst in kleine blokjes sneed.

‘echt zo’n geluksmomentje vind ik dat!’

Ik combineerde het brood deze keer met zelfgemaakte tapenades van zongedroogde tomaat en gemengde olijven. Tapenade zelf maken is echt heel makkelijk en een stuk lekkerder dan die uit de winkel!

Ik haalde de zongedroogde tomaten en olijven vers op de Haagse Markt. Zeker een aanrader om eens naar toe te gaan trouwens.. echt een walhalla voor foodies met alle groente- en fruitkramen, specerijen, verse vis en nog veel meer!

Olijven op de Haagse Markt || cookedbyrenske

Hier loopt echt het water je van in de mond he!? Laten we snel doorgaan naar het recept! 😉

Dit heb je nodig
voor het brood
400 gr meergranen broodmeel (ik gebruikte Meesterlijk Broodmeel van Robèrt van Beekhoven)
1 1/2 tl zout
1 el suiker
20 gr boter
280 ml water
1 tl gist
100 gr belegen kaas (in blokjes van 0,5cm)
1 el Provençaalse kruiden
1 teentje knoflook

voor de zongedroogde tomaten tapenade
100 gram zongedroogde tomaten
1 teentje knoflook
olijfolie
peper en zout

voor de olijven tapenade 
100 gram gemengde olijven naar keuze
olijfolie
peper en zout

Borrelbrood met knoflook en kaas || Zelfgemaakte tapenades || cookedbyrenske

Bereiding
Zet de deeghaak in het bakblik. Doe het broodmeel, zout, suiker, water, boter en Provençaalse kruiden in het blik. Rasp het knoflookteentje er ook bij.

Zet het blik in de broodbakmachine. Doe dan de kaas in de ‘noten- rozijnenstrooier’ en de gist in de gistdispenser.

Zoek menu 4 op, zet de maat op M en de korst op donker.

Maak ondertussen de tapenades. Doe de zongedroogde tomaat en knoflook in het bakje van de staafmixer, of in de kom van een foodprocessor. Doe ongeveer een eetlepel olijfolie erbij. Maal fijn, maar niet te fijn, er moet nog wel wat structuur in zitten. Als de tapenade er nog wat droog uitziet voeg je nog wat olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door.

Voor de olijven tapenade verwijder je eerst de pitten als die er nog inzitten. Herhaal hetzelfde proces als bij de zongedroogde tomaten tapenade. Bewaar de tapenades in een afgesloten bakje in de koelkast.

Na 4 uur is het brood klaar! Haal het brood direct uit het bakblik en laat geheel afkoelen op een rooster. Gelijk aanvallen kan natuurlijk ook, warm brood is natuurlijk het allerlekkerst!

Laat me weten via de #panasonicexperiencefresh als je dit borrelbrood hebt gemaakt, vind ik heel leuk om te zien!

Liefs! Renske

Borrelbrood met knoflook en kaas || cookedbyrenske

Borrelbrood met knoflook en kaas || cookedbyrenske

Borrelbrood met knoflook en kaas || cookedbyrenske

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *