Borrelhapjes, Hoofdgerechten, Lunch, Panasonic Experience Fresh, Recepten, Video's

Spelt pizza met zelfgemaakte saus en een topping van koolrabi en geitenkaas

Spelt pizza met koolrabi || cookedbyrenske

De drukte van begin Juni is weer achter de rug, ik kan gaan aftellen naar onze vakantie!

Voordat we op vakantie gaan heb ik ook nog een aantal andere hele leuke dingen op de planning staan zoals een weekendje naar Haarlem met mn lieve vriendinnetje Sifra, naar de Efteling met de hele family Waser en ik ga naar Share a Perfect day met twee andere lieve vriendinnen.. Kortom, genoeg dingen om naar uit te kijken de komende tijd!

 Voor ons is de eerste week van Juni altijd een week vol feest met 4 verjaardagen op rij en onze trouwdag.. helaas hebben we 5 jaar geleden ook afscheid moeten nemen van mijn lieve schoonmoeder in diezelfde week.

‘mooi hoe het ons als gezin dichter bij elkaar brengt,

elk jaar weer’

 Ik vind het zelf altijd erg intens, zoveel emoties tegelijk, maar ook mooi hoe het ons als gezin dichter bij elkaar brengt, elk jaar weer. We eten wat met elkaar en halen herinneringen op… een traditie die we zeker zullen voortzetten.

Kookvideo Spelt pizza 
Ik houd echt heel erg van pizza, maar dan niet van die kleffige, ongezonde versie uit de vriezer van de supermarkt… Als ik dan pizza eet wil ik graag een verse, helemaal zelfgemaakt, van het deeg tot de saus, vol lekkere verse ingrediënten.

Om deze pizza wat gezonder te maken verving ik de normale bloem met speltbloem.
De pizzasaus maakte ik met fijngesneden tomaten uit blik van het merk Mutti, mocht je dat niet kennen, dat zijn echt de lekkerste bliktomaten die ik ooit gegeten heb! Het is misschien iets duurder dan de eigen merk bliktomaten van de AH, maar dat is het zeker waard!

Als topping gebruikte ik onder andere koolrabi, een groente die niet zo heel erg bekend is, wat zonde is, want hij is zo veelzijdig en ook nog eens heel erg gezond!

Bekijk nu snel de nieuwe kookvideo om te zien hoe ik de pizza maakte en om meer te weten te komen over de koolrabi!

Het is natuurlijk ietswat lastig mee te koken met de video, dat snap ik. Daarom ook het geschreven recept bij deze 🙂

Dit heb je nodig
voor 4 kleine pizza’s
voor het deeg
450 gram speltbloem
240 ml water
4 el olijfolie
2 tl zout
1 tl gist

voor de saus
1 blikje tomatenblokjes
1 ui fijn gesnipperd
1 teentje knoflook fijn gesneden
2 tl oregano
scheut balsamicoazijn
Olijfolie om in te bakken
Peper en zout

voor de topping
1 grote of 2 kleine koolrabi
150 gram jonge 35+ kaas
200 gram zachte geitenkaas
50 gram ongebrande pistachenootjes
100 gram gerookte spekjes
50 gram veldsla
Olijfolie extra vierge

Bereiding
Doe alle ingrediënten voor het deeg behalve de gist in de bak van de broodbakmachine met de normale kneedhaak. Doe de gist in het daarvoor bestemde bakje in de deksel. Zet de machine op menu 28 en druk op start.

Door naar de saus. Doe wat olijfolie in een koekenpan en voeg de ui eraan toe. Bak deze glazig. 

Voeg de knoflook, tomatenblokjes en oregano toe. Laat zo’n 5 minuten sudderen op middelmatig vuur, zodra het wat ingekookt is voeg je een scheut balsamicoazijn toe en breng op smaak met peper en zout. 

Laat nog 10 minuten inkoken en proef of de saus goed op smaak is. Doe in de foodprocessor (of ander keukenapparaat) en mix tot een glad mengsel. Zet apart om af te koelen.

Zet ondertussen de toppingen klaar. Snijd de koolrabi in dunne plakken van ongeveer 3mm, gebruik hiervoor een mandoline, keukenmachine of gewoon met de hand. Het is belangrijk dat ze dun zijn, anders garen ze niet in de oven. 

Zodra de broodbakmachine klaar is kun je aan de slag! Verdeel het deeg in vieren (dek de stukken die je niet gebruikt goed af, anders droogt het uit). Bestuif je aanrecht met wat bloem en vorm met je handen de pizzabodem, helemaal aan jou of je hem rond, vierkant of rechthoekig wilt maken. Als je het prettiger vind werken met een deegroller, moet je dat gewoon doen natuurlijk!

Ik bak de pizza af op de speciale panacrunchpan van Panasonic, hiervoor gebruik ik een combinatie stand van magnetron en grillstand tegelijk. Knip een stuk bakpapier op maat van de panacrunchpan en leg daar je pizzabodem op (dit is niet perse nodig, ik vind het zelf prettig om een bakpapiertje te gebruiken voor het verplaatsen van de pizza). Verwarm ondertussen de panacrunchpan voor in de magnetron op de hoogste stand voor maximaal 3 minuten. 

Beleg de pizza met 2 el pizzasaus, verpreid deze dun over de hele bodem. (let op, niet te veel saus op je pizza doen, dan wordt hij niet goed gaar!) Verdeel dan een handje van de geraspte kaas over de pizza. 

Gevolgd door een aantal plakjes koolrabi, een handjevol pistachenootjes en spekjes en maak af met een paar brokjes zachte geitenkaas. Zorg er vooral voor dat je de pizza niet te vol legt en dat alles goed verdeelt is.

Schuif je pizza met bakpapier en al op de panacrunchpan en zet in de oven. Kies voor grillstand 1 en magnetronstand 440w. Bak 7 minuten in het midden van de oven. Zet dan de pizza bovenin de oven en bak op dezelfde stand nog 2 minuten voor een lekkere krokante korst.

Heb je deze stand niet op je oven, verwarm de oven dan voor op de hoogste stand en bak tussen 8-10 minuten af. Goed opletten, want elke oven is anders!

Top af met wat veldsla en lekkere olijfolie extra vierge.

Aansnijden en smullen maar! 

Heb jij deze pizza ook gemaakt? Deel hem dan met de #panasonicexperiencefresh op social media, vind ik heel leuk om te zien!

Liefs! Renske

Spelt pizza met koolrabi || cookedbyrenskeSpelt pizza met koolrabi || cookedbyrenske

0 gedachten over “Spelt pizza met zelfgemaakte saus en een topping van koolrabi en geitenkaas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *