Panasonic Experience Fresh, Recepten, Taarten & Koekjes

Internationale dag van de koffie: scones met pistachenoten en witte chocolade met aardbeienjam

Internationale dag van de koffie: scones met pistachenoten en witte chocolade met aardbeienjam || cooked by Renske

High tea?

Scones en koffie? Maar dat hoort toch bij een High Tea?
Jup, officieel wel.. maarja ik ben niet zo heel erg van het offici├źle ­čśë

Sinds ik begonnen ben bij Lunchroom Lot heb ik veel meer respect voor alle barista’s.. maar nog meer voor alle koffieboeren. Voordat zo’n bakkie pleur in je kopje zit gaat er een heel proces aan vooraf waar je totaal niet bij stil staat!

Bij Lot schenken we koffie van Roast Factory. Stefan is twee jaar geleden begonnen met Roast Factory en tijdens de barista training vertelde hij het verhaal achter ‘zijn’ bonen. Die groeien op een vulkanische berg in Guatemala, waar het klimaat precies goed is. De (rijpe) bonen worden met de hand(!) geplukt tijdens het oogstseizoen (3 maanden per jaar).

Bij veel andere koffiemerken worden de koffiebonen vaak ook onrijp geplukt waardoor de kwaliteit van de koffie minder is. De manier waarop de koffieboeren van Stefan de koffiebonen plukken is meer tijdrovend, maar uiteindelijk heb je wel een betere kwaliteit koffie! Na het plukken vindt er een heel proces van wassen, drogen en vliesjes verwijderen plaats. 

Zodra de bonen klaar zijn worden ze ongebrand verscheept naar Den Haag en daar brand Stefan wekelijks de bonen vers, om ze vervolgens met de bakfiets te bezorgen bij de diversen horeca gelegenheden.

Dus als je de volgende keer een bakkie koffie drinkt, denk dan vooral even aan de boeren die die bonen voor je geplukt hebben! ­čśë

Internationale dag van de koffie: scones met pistachenoten en witte chocolade met aardbeienjam || cooked by Renske

Dit heb je nodig

voor ongeveer 15 scones

  • 300 gr bloem
  • 200 gr amandelmeel
  • 80 gr rietsuiker
  • 1/2 tl zout
  • 75 gr boter (in blokjes)
  • 5 tl bakpoeder
  • 2 eieren (+1 extra om af te strijken)
  • 175 ml karnemelk
  • 50 gr pistachenootjes (grof gehakt)
  • 75 gr witte chocolade (grof gehakt)

    voor de aardbeienjam
  • 500 gr aardbeien (vers of diepvries)
  • 3 el agave siroop
  • 2 el chiazaad

    voor het serveren
  • clotted cream

Bereiding

  • Doe alle ingredi├źnten┬á voor de jam in het bakblik van de broodbakmachine en zoek menu 36 op, stel in op 1 uur en 40 minuten.┬á
  • Doe de jam in een bakje zodra hij klaar is en laat volledig afkoelen. Mocht je de structuur te grof vinden maal hem dan nog wat fijner met behulp van het bakje van de staafmixer bijvoorbeeld.
  • Meng de bloem, amandelmeel, suiker, zout en bakpoeder in een grote kom. Voeg de blokjes boter toe en wrijf het tussen je handen tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg dan de eieren en karnemelk toe en kneed tot een samenhangend deeg.┬á
  • Voeg als laatste de pistachenootjes en witte chocolade toe en kneed tot alles gemengd is.
  • Pak het deeg in met plastic folie en laat nog een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het deeg uit tot het ongeveer 2 cm is, steek met een ring of glas van ongeveer 6 cm rondjes uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Vorm van de restjes deeg weer een bal, rol nogmaals uit en herhaal het proces tot het deeg op is.
  • Bestrijk de scones met wat losgeklopt ei en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
  • Serveer met de jam en clotted cream en natuurlijk een vers bakkie koffie!
Internationale dag van de koffie: scones met pistachenoten en witte chocolade met aardbeienjam || cooked by Renske

Heb jij deze scones ook gemaakt? Maak er een foto van en deel hem met de #cookedbyrenske en #panasonicexperiencefresh op Facebook of IG, of stuur me even een pb! Vind ik heel leuk om te zien!

Hele fijne dag en tot snel!
Liefs! Renske 

Internationale dag van de koffie: scones met pistachenoten en witte chocolade met aardbeienjam || cooked by Renske
Internationale dag van de koffie: scones met pistachenoten en witte chocolade met aardbeienjam || cooked by Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *