Panasonic Experience Fresh, Recepten, Voorgerechten

Kerstmenu voorgerecht; Glutenvrije raviolo met biet, geitenkaas en champignonsaus

Kerstmenu voorgerecht; Glutenvrije raviolo met biet, geitenkaas en champignonsaus || cookedbyrenske

De Sint is weer uitgezwaaid en de rust is weer een soort van terug… een soort van ja..  Sep moet er echt nog een beetje van bijkomen!
De afgelopen jaren hebben we wel Sinterklaas gevierd, maar dat was thuis en hier maken we er niet zo’n ding van zoals ik eerder al schreef. Maar nu gaat Sep naar de peuterspeelzaal en dat is toch best wel even heftig voor zo’n klein mannetje!

En Sep was duidelijk niet de enige… veel andere kindjes waren ook van slag. Één mannetje heeft zelfs de hele tijd dat Sinterklaas in de klas was hysterisch gehuild.. zo sneu…

Nog een puntje waarom ik blij ben dat de goede man het land weer uit is..  de hoeveelheid zoetigheid die de kinderen rondom deze tijd binnenkrijgen is echt bizar!
En we lijken het allemaal heel normaal te vinden.. nou ik niet dus!

Ja, natuurlijk eten we hier in huis ook wel eens wat lekkers.. dat hebben jullie al wel voorbij zien komen. Maar dat proberen we altijd met mate te doen. Bewust eten dus..

Maar als ik dan zie wat ze op school allemaal zomaar krijgen van de juffrouw en niet alleen afgelopen dinsdag hoor, het hele jaar door. En dan over de traktaties nog niet gesproken… en begrijp me niet verkeerd.. Iedereen moet doen wat ze zelf willen, iedereen voedt zijn/haar kind op een bepaalde manier op en daar heb ik zeker respect voor.

Maar vanuit school, een instantie die een voorbeeldfunctie moet hebben, verwacht ik wel wat meer. Wat meer respect bijvoorbeeld voor ouders die dus liever niet willen dat hun kind te veel suikergoed binnenkrijgt (Sep krijgt heel regelmatig wel dingen waarvan wij hebben gezegd dat hij ze niet mag :O), maar ook gewoon duidelijke regels over eten. Wat mij betreft wordt er vanuit school aan de kinderen geleerd wat gezond eten is.. dus geen zoete traktaties of suikerbommen als tussendoortjes. En als er vanuit school eten of drinken aangeboden wordt, dat dat gezonde keuzes zijn. Ik weet heus wel dat je de ouders niet kunt dwingen helemaal te veranderen, maar ga er dan in ieder geval als school wel voor staan. Een gezonde toekomst voor je kind is toch belangrijk?

Zoals je merkt zit het me een beetje hoog, ik moest het echt even kwijt. Ik ben heel benieuwd hoe andere ouders over dit onderwerp denken. Laat vooral even een reactie achter, of stuur me een berichtje!

‘It’s the most wonderful time of the year’
Na mijn geklaag zijn we dan eindelijk aanbeland bij het allerleukste deel van deze blog 😉 Het eerste recept van het kerstmenu dat ik voor Panasonic bedacht!

Ik ben gegaan voor een glutenvrij menu, omdat ik de laatste tijd veel mensen om me heen heb die glutenvrij eten. Met de nieuwe broodbakmachine van Panasonic is het nu heel makkelijk om zelf allerlei verschillende dingen glutenvrij te maken, ideaal!

Albert Heijn heeft tegenwoordig een heel assortiment met glutenvrije meelsoorten e.d. dus daar hoef je ook niet meer speciaal voor naar de reformzaak.

Kerstmenu voorgerecht; Glutenvrije raviolo met biet, geitenkaas en champignonsaus || cookedbyrenske

Dit heb je nodig
voor 4 personen
voor het pastadeeg
2 eieren geklopt met water in totaal een gewicht van 260 gr
400 gr mix van glutenvrije meel
1,5 el xanthaangom
2 el olie
1 tl zout

voor de vulling
2 kleine rauwe bieten
1 bol knoflook (waarvan je 3 teentjes gepofte knoflook gebruikt voor dit recept)
100 gr zachte geitenkaas

voor de saus
1 ui
1 teentje knoflook
400 gr kastanje champignons
50 ml wildfond (de rest wordt gebruikt bij het hoofdgerecht)
100 ml kookroom
5 tijmtakjes
peper en zout

Bereiding
Warm de oven voor op 180 graden.

Doe alle ingrediënten voor het pastadeeg in het bakblik van de broodbakmachine, selecteer menu 21 en druk op start. Na 2 minuten zal de machine piepen, schraap het meel wat is blijven plakken aan de zijkant van het blik weg met een rubberen spatel en druk weer op start.

Pak het deeg in met huishoudfolie en laat minimaal een uur in de koelkast rusten.

Besprenkel de bietjes en knoflook met olie, peper en zout en pak in met aluminiumfolie.

Pof de bietjes 1 uur en 20 minuten, de knoflook een uur.

(Maak je dit voorgerecht in combinatie met het hoofdgerecht, pof dan ook gelijk die bieten en knolselderij)

Laat de bietjes en knoflook afkoelen. Verwijder de schil van de bietjes en doe in het bakje van de staafmixer.

Knijp 3 teentjes knoflook uit de bol, bewaar de rest voor het hoofdgerecht. Doe dit samen met 4 van de plakjes zachte geitenkaas, wat peper en zout bij de bietjes en pureer tot een glad mengsel.

Snijd de ui, knoflook en 250 gr champignons grof. Bak aan op hoog vuur in wat olie.

Ris de tijm van de takjes en voeg toe. Bak tot het geheel mooi gekarameliseerd is.

Voeg de fond toe en laat even inkoken, voeg dan de kookroom toe, breng op smaak met peper en zout en doe in de mengbeker van de staafmixer. Maal tot een gladde en romige saus. Doe weer terug in een pannetje en zet even apart.

Tijd om de raviolo te maken! Je gebruikt maar de helft van het deeg, de rest kun je invriezen en een volgende keer gebruiken.

Verdeel het deeg in vieren. Bestuif je werkbank met glutenvrij meel en rol de 2 bolletjes zo dun mogelijk uit met de deegroller. Maak ze ongeveer 30 cm lang en 10 cm breed. Uit elke lap moeten 4 deegplakjes kunnen die je uitsteekt met een kookring van 8 cm (of een glas met dat formaat).

Doe 4 eetlepels van de vulling op de eerste lap deeg, laat tussen elke hoopje voldoende ruimte. Maak met je vinger rond de vulling het deeg een beetje nat met wat water. Leg de 2e plak deeg voorzichtig over de eerste, zorg dat er zo min mogelijk lucht tussenzit. Druk goed aan en steek de raviolo uit. Voor het mooiste effect kun je ook met een ravioli snijder langs het randje nog wat deeg wegsnijden.

Herhaal met de andere 2 bolletjes deeg.

Breng een grote pan water aan de kook en laat de raviolo er voorzichtig inglijden. Kook tot ze bovenkomen drijven, dit duurt ongeveer 2-3 minuten.

Warm ondertussen de champignonsaus op. Snijd de overgebleven champignons in plakjes en bak ze goudbruin met wat tijm en peper en zout. Roer door de saus. (houd er een paar apart om het bord mee op te maken)

Opdienen maar! Doe 3 el saus in een diep bord, leg daar 2 raviolo op het maak af een paar gebakken champignons. Leg nog een takje tijm erop en eet smakelijk!

Heb jij dit voorgerecht gemaakt? Maak er een foto van en gebruik de #panasonicexperiencefresh en #cookedbyrenske of stuur me een berichtje, vind ik heel leuk om te zien!

Volgende week komt het hoofdgerecht online.. stay tuned dus!

Liefs! Renske

Kerstmenu voorgerecht; Glutenvrije raviolo met biet, geitenkaas en champignonsaus || cookedbyrenske

5 gedachten over “Kerstmenu voorgerecht; Glutenvrije raviolo met biet, geitenkaas en champignonsaus”

 1. Klinkt heerlijk Renske! Ik ben nog zwaar aan t twijfelen of het dit jaar weer gourmetten word of toch wat anders. Dus wie weet komt ie op tafel bij ons!

  Wat betreft je frustratie…ik sta juist weer aan de andere kant. Sorry!
  Ben absoluut pro gezonde voeding en het moet gevarieerd zijn maar vind daarom t ook niet zo erg als ze op school of tijdens de december maanden wat meer snoepen. Zolang ze maar weten dat het andere ook belangrijk is. Verbieden eerkt in mijn opinie alleen maar averechts. Wat niet mag is namelijk interessant.
  Vind t ergens weer enorm frustrerend dat alle kindjes dan geen traktatie met een klein snoepje mogen (geen enorme grote traktaties maar een subtiel iets) omdat een aantal kindjes dit niet mogen van ouders.
  Vind dat hele trakteren sowieso enorm overrated, laat het jarige kind lekker uitkiezen wat er die dag gedaan gaat worden. Geen gezeik met eten, kind vind het net zo leuk, iedereen blij!

  1. Thanks, t is echt een aanrader!

   Het gaat mij niet alleen om de december maanden, want dan moet het ook (met mate) kunnen, maar het gaat me meer om alle andere momenten dat er vanuit school iets te eten/drinken aangeboden wordt. Daarin worden dan ook geen gezonde/bewuste keuzes gemaakt en dat vind ik jammer en zorgelijk… juist omdat school een voorbeeldfunctie heeft. Ik ben ook niet voor verbieden hoor 🙂 meer voor inzicht geven en laten zien wat betere keuzes zouden zijn.. heel veel ouders hebben geen idee wat al dat snoep met hun kids doet.. op de lange termijn ook enzo..
   En wat betreft die traktaties.. idd zo overrated.. een klein snoepje moet idd kunnen, maar als je ziet hoeveel snoep er soms in zo’n zakje zit.. belachelijk! Haha ik geloof dat wij hier nog heel lang over kunnen verder praten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *