Hoofdgerechten, Panasonic Experience Fresh, Recepten

Hollandse kost, maar dan net even anders; Gestoomde boerenkool stamppot met gekarameliseerde uien en een gehaktbal

Hollandse kost, maar dan net even anders..

De klassieke boerenkool stamppot, zoals we die allemaal van vroeger kennen, ben ik niet zo’n fan van. Tot spijt van Bert, want die is er dol op.

Maar een twist geven aan zo’n klassieker vind ik dan wel weer heel erg leuk en dat is natuurlijk ook gelijk een uitdaging omdat ik het zelf niet zo lekker vind.

Om weer wat meer groenten in het recept te verstoppen verving ik de helft van de aardappelen door knolselderij en voegde ik nog wat extra gekarameliseerde uien toe. Qua smaak past de knolselderij verrassend goed bij de boerenkool!

Voor wat extra pit voegde ik aardig wat mosterd toe, ook aan de gehaktballen.. wat ze ook nog eens extra smeuïg maakt!

Dit heb je nodig

voor 4 personen
voor de boerenkool

  • 300 gr kruimige aardappelen
  • 300 gr knolselderij
  • 250 gr boerenkool (gesneden)
  • 400 gr uien
  • 3 el grove mosterd 
  • 25 gr boter
  • Peper en zout

voor de gehaktballen

  • 350 gr gehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 2 el grove mosterd
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout

Bereiding

  • Schil en snijd de aardappels en knolselderij in kleine stukken (de knolselderij die over blijft is goed te bewaren dus gebruik die bijvoorbeeld een keer voor erwtensoep). 
  • Doe 150 ml in de steam+ pan en leg de steamer accessoire erin. Leg daar de aardappels en knolselderij op en dek af met de helft van de boerenkool. Zet heel even apart.
  • Pers het knoflookteentje uit en meng met de rest van de ingrediënten voor de gehaktballen. Voeg ongeveer 3 el paneermeel toe tot het mengsel niet meer plakt. Het kan zijn dat er wat meer nodig is. Maak er 4 gehaktballen van.
  • Snijd de uien in halve ringen. Verwarm een koekenpan doe er wat olie in. Bak de gehaktballen en karameliseer de uien in de koekenpan voor ongeveer 20 minuten. Voeg de laatste 5 minuten een klein klontje boter toe voor wat extra smaak. 
  • Zet op hetzelfde moment de steam+ pan in de magnetron, druk 6x op het steam+ tekentje, selecteer 500 gr en druk op start. Voeg na 5 minuten de rest van de boerenkool toe en stoom verder.

Heb jij deze boerenkool gemaakt? Maak er een foto van en gebruik de #panasonicexperiencefresh en #cookedbyrenske of stuur me een berichtje, vind ik heel leuk om te zien!

Liefs! Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *