Hoofdgerechten, Lunch, Panasonic Experience Fresh, Recepten, Video's

Gezonder Fast Food #2; Linzenburger met gezondere aioli en gegrilde courgette

Themamaand

Zoals je wellicht in mijn vorige blog al hebt gelezen is het themamaand!
Gezonder Fast Food maand wel te verstaan.

Van een lekkere sappige hamburger word ik altijd heel blij, maar zoals ik al vaker heb verteld wil ik liever maar 1-2 keer vlees in de week eten en dan is deze burger op basis van linzen en shiitake echt ideaal.

Door een volkoren broodje te gebruiken en de saus veel minder vet en zonder suiker te maken wordt het een stuk verantwoorder. Kijk je mee hoe makkelijk het is om te maken?

Dit heb je nodig

voor de burgers

  • 250 gr linzen (blik, uitgelekt)
  • 100 gr Shiitake
  • 1 ei
  • 4-5 el havermout
  • 2 tenen knoflook 
  • 1 kleine ui
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • Peper en zout
  • 4 volkoren broodjes

voor de aioli

  • 1 bol knoflook
  • 4 el magere kwark
  • 1 el olijfolie
  • sap van een halve citroen

toppings

  • gegrilde courgette
  • gekarameliseerde ui

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Pak de hele bol knoflook in met aluminiumfolie en pof ongeveer 45 minuten. Laat volledig afkoelen.
  • Snipper de ui, snijd de shiitake grof en de knoflook fijn.
  • Bak op hoog vuur, in wat olie, zo’n 4-5 minuten, tot het vocht uit de paddestoelen is.
  • Laat volledig afkoelen in een zeef en druk het laatste restje vocht uit de paddestoelen.
  • Doe de linzen, het paddestoelenmengsel, ei, havermout en specerijen in de foodprocessor.
  • Meng tot er een soort grof gehakt ontstaat. Is het mengsel nog te nat, voeg dan wat extra havermout toe.
  • Vorm 4 hamburgers van het mengsel, laat even afgedekt opstijven in de koelkast.
  • Knijp de afgekoelde, gepofte knoflook uit en meng met de kwark, olijfolie, citroensap en wat peper en zout.
  • Bak de hamburgers in wat olie tot ze mooi goudbruin en stevig zijn. 
  • Besmeer de bodem van de broodjes met de aioli, leg de burger erop en maak af met de toppings en als laatste nog wat van de aioli. 

Heb jij deze linzenburger gemaakt? Maak er een foto van en gebruik de #panasonicexperiencefresh en #cookedbyrenske of stuur me een berichtje, vind ik heel leuk om te zien!

Volgende week weer een nieuw, gezonder recept van een fast food gerecht!

Liefs! Renske

2 gedachten over “Gezonder Fast Food #2; Linzenburger met gezondere aioli en gegrilde courgette”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *