Nagerechten, Panasonic Experience Fresh, Recepten

Kerstmenu nagerecht; Semifreddo met gegrilde vijgen en gezouten karamel

Aftellen maar!

Nog maar een paar dagen en dan is het zover; KERST!

Na heel hard te hebben gewerkt de afgelopen weken ben ik heel blij dat ik kan zeggen dat alles af is en ik met een gerust hart vanaf zondag een weekje vakantie kan vieren.

Volgende week zal ik weer eens een persoonlijke update schrijven, even terugkijken op afgelopen jaar.. stay tuned dus!

Vandaag inspiratie voor het nagerecht. Ook dit gerecht is weer heel makkelijk voor te bereiden, dus geen stress met kerst! 

Dit heb je nodig

voor 8 personen

  • 2 eieren (gesplitst)
  • 250 ml slagroom
  • 1 tl vanillepasta
  • snuf zout
  • 50 gr suiker
  • 100 gr haverkoekjes met gezouten karamel
  • 30 gr boter
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • zeezout
  • 4 vijgen
  • handvol hazelnoten

Bereiding

  • Plaats het blik gecondenseerde in en pan met water en breng aan de kook. Kook 3 uur op laag vuur. Zorg ervoor dat het blik ten alle tijden onder water blijft, anders bestaat de kans dat hij ontploft. Tip! Doe dit de dag van te voren of zelfs langer, de karamel blijft, zolang het blik dicht is, zo een paar weken goed.
  • Maal de haverkoekjes fijn in het bakje van de staafmixer. Smelt de boter en meng met de fijngemalen koekjes.
  • Vet 8 kleine taartvormpjes in met wat olie. Verdeel het mengsel over de taartvormpjes en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet even apart.
  • Klop de slagroom lobbig, tot yoghurtdikte. Klop in een andere schaal de eidooiers met de suiker luchtig, tot het wit ziet.  Meng de opgeklopte eidooiers door de slagroom.
  • Klop in een andere (vetvrije!) schaal de eiwitten samen met de snuf zout tot stijve pieken. Schep dit voorzichtig door het slagroommengsel. Verdeel over de taartvormpjes en zet minimaal 5 uur in de vriezer. (Het mengsel dat overblijft kun je in een bakje of cakevorm doen en invriezen voor een ander moment. Omdat het lastig is maar 1 eidooier/wit op te kloppen maken we iets meer dan nodig is.)
  • Rooster de hazelnoten kort in een koekenpan en snijd ze grof.
  • Haal de taartjes 10 minuten voor serveren uit de vriezer en haal ze uit de vormpjes. Smeer ongeveer 1 el karamel uit het blik over de bovenkant. Strooi er wat zeezout over. 
  • Snijd de vrijgen in partjes en grill ze in een grillpan. Leg de taartjes op een bordje, leg op elk taartje 2 partjes vijg en strooi wat hazelnoten erover. Eet smakelijk!

Heb jij deze semifreddo gemaakt? Maak er een foto van en gebruik de #panasonicexperiencefresh en #cookedbyrenske of stuur me een berichtje, vind ik heel leuk om te zien!

Hele fijne feestdagen lieve mensen!

Liefs! Renske 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *