Hoofdgerechten, Lunch, Panasonic Experience Fresh, Recepten

Zwarte bonen burgers met een Mexicaans tintje

Zwarte bonen burgers met een Mexicaans tintje || cookedbyrenske

Hier in huis houden ze wel van een lekkere hamburger… maar omdat we het aantal keren dat we vlees eten willen beperken tot 1 á 2 keer per week, staan hamburgers niet heel vaak op het menu.

Ik zat van de week naar een kookprogramma te kijken (what else?!) en daar werd ik geïnspireerd voor dit gerecht. Bonen als basis voor een burger, ideaal om wel burgers te eten maar dan zonder vlees!

Uiteraard maakte ik het wel gewoon lekker op mijn eigen manier, want daar houd ik van! Ik koos deze keer voor de zwarte boon.

‘Voedingskundig zijn bonen een van de beste producten van moeder aarde: ze zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten. Door hun verzadigende effect zijn ze ook ideaal voor wie een dagje geen vlees wil eten.’

(bron: blije boon)

Bonen zijn dus echt heel goed voor je, daarom verwerk ik ze regelmatig in gerechten. Ik maakte er een klein Mexicaans feestje van, inclusief een lekkere frisse tomatensalsa 🙂 hier waren ze blij!

Dit heb je nodig
voor 4 personen
voor de burgers
1 blik zwarte bonen
1 handje mais uit blik
1 ui
2 teentjes knoflook
5-6 el havermout
1 ei
1 tl komijn
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl paprikapoeder
peper en zout
4 hamburgerbroodjes
1 avocado in partjes gesneden
250 ml creme fraiche

voor de tomatensalsa
3 tomaten
1 bosui
1 handje fijngesneden peterselie
1 limoen
Olijfolie

voor erbij
1 zak nachochips
100 gram cheddarkaas aan stuk (geraspt)

Bereiding
Snipper de ui en snijd de knoflooktenen fijn, bak dit zo’n 5 minuten in wat olie zacht. Voeg de laatste minuut de komijn, gerookte paprikapoeder, en paprikapoeder toe.

Giet de zwarte bonen af, speel af onder de kraan en laat goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 190℃.

Doe de bonen, het uimengsel, mais, ei en wat peper en zout in een foodprocessor. Mix kort op de ‘pulse’ stand. Het mengsel moet niet glad worden maar nog wat structuur behouden. Meng met een spatel de havermout erdoor.
Maak 4 burgers van het mengsel en laat nog even opstijven in de koelkast.

Bak ondertussen de hamburgerbroodjes af volgens de verpakking. Zodra deze gaar zijn snijd je ze door de midden en grill je de binnenkant nog even krokant in een grillpan tot ze goudbruin zijn.

Leg de burgers op een bakpapiertje op een bakplaat en bak ze zo’n 15 minuten, draai halverwege om. De burgers kunnen ook in de koekenpan gebakken worden in wat olie.

Doe de nachochips in een ovenschaal. Ik doe zelf altijd eerst een klein laagje, dan strooi ik er wat geraspte cheddar over, gevolgd door een laagje chips. Dit herhaal je tot de schaal vol is, eindigend met een laagje kaas. Zet even apart.

Snijd de tomaten in blokjes en de bosui in dunne ringetjes, voeg daar een scheutje olijfolie, het sap van de limoen, de peterselie en wat peper en zout aan toe en roer goed door.

Zodra de burgers gaar zijn kun je gaan bouwen! Zet in de tussentijd de nachochips onder de grill voor ongeveer 5 minuten, tot de kaas gesmolten is.

Begin voor de burgers met wat créme fraîche op de bodem van de broodjes, gevolgd door een handje veldsla en een paar partjes avocado. Daarop leg je de burger en om het af te maken wat van de tomatensalsa. Dek af met de bovenkant van het broodje.

Doe nog een schepje créme fraîche op de nachochips en dan is het tijd om aan tafel te gaan!

Ik serveerde ook nog een hele simpele salade van de overgebleven veldsla bij, hierdoor deed ik de overgebleven mais, wat limoensap, olijfolie en peper en zout.

 Eet smakelijk!!

Zwarte bonen burgers met een Mexicaans tintje || cookedbyrenske

Zwarte bonen burgers met een Mexicaans tintje || cookedbyrenske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *